Парламентарната група Изправи се БГ! Ние идваме! внесе законопроекта за преизчисляване на пенсиите

...
Парламентарната група Изправи се БГ! Ние идваме! внесе законопроекта за преизчисляване на пенсиите
Коментари Харесай

Изправи се БГ! Ние идваме! внесе първите си законопроекти

Парламентарната група  " Изправи се БГ! Ние идваме! "  внесе законопроекта за преизчисляване на пенсиите и измененията в Закона за персоналната помощ. В измененията на Кодекса за обществено обезпечаване се планува преизчисляване на пенсиите в действие от 1 септември 2021 година Според текстовете самостоятелният коефициент на лицето ще се умножи по средномесечния застрахователен приход за страната за 2018 година - 889,90 лева

С препоръчаните промени в Закона за персоналната помощ се връщат анулираните в края на 2020 година текстове. Така, законът се връща във типа, в който беше признат през 2018 година след осеммесечни митинги на майките на деца с увреждания. Така към този момент хората с увреждания ще имат право на персонален помощник и в празничните дни, събота, неделя и след 17 часа. в делничните дни. С измененията ще бъде увеличено и заплащането на персоналните асистенти от октомври 2021 година, като то ще бъде с коефициент 1,4 от минималната работна заплата, а не както до момента 1,2.

От групата са предложили и комисия по проверката, която ще разшири активността на едноименната комисия от 45-ото Народно заседание. От ПГ " Изправи се БГ! Ние идваме! " са внесли и план на решение за основаване на комисия за следствие на полицейското принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година и за противозаконното подслушване.

Зам.-председателят на групата Николай Хаджигенов е инициирал промени в Закона за НСО за унищожаване на профилирания превоз на лица, заемали длъжностите министър председател и ръководител на Народното събрание - до четири години след освобождението им от служба, за унищожаване на профилирания превоз на членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание и на кмета на столицата, както и основният прокурор да има право на персонална държавна защита само при потвърдена нужда. От групата внасят и промени Бюрото за отбрана към основния прокурор да премине под управлението на Министерството на правораздаването.

ПГ " Изправи се БГ! Ние идваме! " е внесла и план на решение за чуване на служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов във връзка с  настояването за освобождение на основния прокурор Иван Гешев.

В същото време в позиция по отношение на идните договаряния за сформиране на държавно управление от Изпълнителния съвет на " Движение България на жителите " декларират, че " Изправи се БГ! Ние идваме! " следва да поддържа държавно управление на смяната, без да взе участие в него и да отстоява провеждането на основни политики. Според ДБГ министрите от служебния кабинет Бойко Рашков, Янаки Стоилов, проф. Велислав Минеков и Кирил Петков имат място и в последващо постоянно държавно управление.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР